Putevi meda između BiH i Crne Gore

Projekat prekogranične saradnje izmedju Bosne i Hercegovine i Crne Gore nedavno je počeo sa sprovodjenjem. Nosioci ovog projekta su Savez pčelarskih organizacija Crne gore i Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma,CSTI. Projekat predvidja uvezivanje opština u pograničnom dijelu izmedju BiH i Crne Gore a kao finalni proizvod se očekuje mapiranje pčelarskih tačaka i prižanje turističkih usluga iz oblasti pčelarstva. Sprovodjenje projekta će trajati 22 mjeseca i on će u Crnoj Gori  obuhvatati opštine: Nikšić, Plužine, Šavnik, Žabljak, Mojkovcac i Kolašin. Sa strane Bosne i Hercegovine će biti obuhvaćeno takodje 6 opština. U saradnji sa pčelarskim organizacijama gdje se projekat sprovodi , anketiraće se zainteresovani pčelari i na osnovu realnih mogućnosti biće dio projekta. 

Projektom je predvidjeno organizovanje niza tematskih radionica i seminara u okviru kojih će se pčelari osposobljavati za pružanje usluga iz oblasti turizma na svojim gazdinstvima. lokacije pčelarskih gazdinstava će biti unijete u mape koje će imati opis datog domaćinstva sa svim sadržajima.

Kao dio programa predvidjena je izgradanja objekata u četiri opštine: Nikšiću, Plužinama, Šavniku i Mijkovcu. U pitanju su manji objekti (brvnare) koje će služiti da pčelari sa tog područja kroz njih plasiraju med i ostale pčelinje proizvode. Kućice će biti postavljene na atraktivnim lokacijama gdje je najveća frekfencija turista. 

O sprovodjenju ovog projekta naknadno ćemo informisati javnost.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *