Dani meda Nikšić 2015.

Pčelarska organizacija Nikšić  u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore, i Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja organizovali su 19.09. ove godine manifestaciju Dani meda Nikšić 2015.

Manifestacija je organizovana na gradskom trgu u Nikšiću sa početkom u 10 sati.

 U ime pčelarske organizacije Nikšić, prisutnima  se obratio predsjednik organizacije, Vojin Đukanović koji je kazao da Nikšić zaslužuje ovakvu manifestaciju i zahvalio se pčelarima na trudu koji su uložili na pripremi štandova. Udruženje je preko  lokalne uprave obezbijedilo sredstva za nabavku novih stolova koji će služiti nikšićkim pčelarima. Nikšićko društvo pčelara je najbrojnija organizacija u Savezu. promocija pčelarstva je obaveza svih nas a manifestacija u Nikšiću pokazuje snagu i ozbiljnost naše organizacije poručio je Đukanović.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić je pozdravio prisutne i izrazio veliko zadovoljsto sa pripremom i organizacijom sajma. Savez će kao i do sada raditi na unapređenju razvoja pčelarstva. Kroz Kuću meda očekujemo novi zamajac razvoja pčelarstva rekao je Miljanić. Mnogo je aktivnosti  koje treba realizovati, problemi koje imamo moraju se rešavati sistematski i uz podršku državnih institucija. Problem krivotvorenog meda je jedan od tih problema  sa kojim se moramo izboriti  i dati prostor poštenim i vrijednim pčelarima.

Potpredsjednik Opštine Nikšić gospodin Dragan Perović je najavio nove projekte u cilju razvoja pčelarstva. Lokalna uprava će dati podsticaj razvoju ove oblasti poljoprivrede jer pčelari svojim radom i angažovanjem to zaslužuju.

Manifestacija Nikšićki dani meda je organizovana u sklopu prekograničnog projekta  „Put meda kroz Durmitor i Hercegovinu“.U okviru manifestacija promovisan je i projekta “Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu”. Ovo je projekat koji se realizuje kroz IPA program prekogranične saradnje. Dio ovog programa se realizuje i na teritoriji opštine Nikšić a jedan od segmenata projekta je izgradnja pčelarske kuće na Bogetićima. Na sajmu je dijeljen promotivni materijal sa informacijama o projektu.

Manifestacija u Nikšiću je propraćena i kulturno umjetničkim programom. Prepun gradski trg oduševili su svojim igrom i pjesmom članovi KUD-a Zahumlje.

Na manifestaciji je učestvovalo više od 40 izlagača. Izlagači su bili iz Nikšića, Podgorice, Danilovgrada, Mojkovca, Cetinja, Pljevalja, Bijelog Polja, Bileće i Trebinja.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *