Počela proizvodnja invertnog sirupa u Kući meda

Kuća meda u Danilovgradu postala je bogatija za još jednu proizvodnu liniju. U pitanju je linija za proizvodnju invertnog sirupa. Ovo je još jedan projekat uspješno realizovan u saradnji Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Invertaza je enzim koji saharozu pretvara u ekvimolekulsku smješu glukoze i fruktoze Sa invertnim sirupom u velikoj mjeri će se unaprijediti segment prihrane pčelinjih društava u odnosu na dosadašnju praksu. Dosadašnjim načinom prihranjivanja pčela, pčelari su uglavnom koristili rastvor šećera i vode. Na taj način pčele su trošile veliku energiju u procesu razlaganja saharoze na glukozu i fruktozu dok će se korišćenjem invertnog sirupa povećati njihova vitalnosti te produžiti životni vijeka pčela.

Cilj Saveza je da sa proizvodnjom invertnog sirupa omogući pčelarima nabavku kvalitetnog proizvoda, dobijenog u strogo kontrolisanim uslovima i po povoljnoj cijeni.

Tehnologija proizvodnje sirupa je složen proces koji će se vršiti pod kontrolom Prof. dr Zorana Vujčića, redovnog profesora sa hemijskog fakulteta iz Beograda.

 

Sve informacije o nabavci sirupa pčelari mogu dobiti u Kući meda ili od Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *