Predsjednik Saveza govorio na godišnjem presu MPRR

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore g. Radule Miljanić prisustvovao je godišnjem presu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja koji je organizovan 11. januara ove godine u hotelu Podgorica. Predsjednik je tom prilikom imao i javno obraćanje kojim je upoznao prisutne sa aktivnostima Saveza u godini za nama kao i planovima za 2016 godinu.

U nastavku objavljujemo obraćanje g. Miljanića.

Kada je pčelarstvo u pitanju, godina za nama je bila jedna od najznačajnijih u istoriji crnogorskog  pčelarstva. Najveći dio zasluga za naš uspjeh pripada Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja  na čelu sa  Ministrom Petrom  Ivanovićem, kome se još jednom u ime svih crnogorskih  pčelara zahvaljujem.

Šta je to čime ističemo naš zajednički uspjeh?

·         Za crnogorsko pčelarstvo 2015. ostaće upamćena po najznačajnijem događaju u istoriji našeg pčelarstva. To je otvaranje Kuće meda, sa kojom okrećemo novu stranicu crnogorskog pčelarstva. U Kući meda već su pokrenuti procesi proizodnje invertnog sirupa i prerade voska, a ovih dana krećemo i sa proizvodnjom pogača za prihranu pčela. Nadamo se da ćemo ove godine u saradnji sa Ministarstvom pokrenuti i proces otkupa i pakovanja crnogorskog meda. Time bi ostvarili veliki napredak i ispunili očekivanja velikog broja naših pčelara. Kuća meda sa svojim sadržajima je budućnost našeg pčelarstva i zajednička obaveza koju moramo odgovorno i marljivo nadograđivati.

·         Edukacija i usavršavanje pčelara je neprestan proces kome posvećujemo veliku pažnju. U saradnji sa Ministarstvom organizovali smo protekle godine još jedno studijsko putovanje u neku od zemalja EU, konkretno u Italiju. Konstatno smo imali stručna predavanja širom Crne Gore  a sve u cilju podizanja nivoa obrazovanja naših pčelara i povećanje produktivnosti proizvodnje. Pčelari su zainteresovani za usvajanje novih znanja, posebno mladi pčelari koje intezivno uključujemo i gdje smo ove godine kroz program Ministarstva uključili 70 mladih ljudi.

·         Protekle godine intenzivno se radilo i na uređenju zakonodavnog okvira pčelarskog sektora. Nastavićemo u tom pravcu, a jedan od prioriteta u narednom periodu biće izrada Atlasa medonosnog bilja, čime se stvaraju uslovi za brendiranje crnogorskog meda i zaštitu geografskog porijekla.

·          Pohvalno je istaći da su pčelari zainteresovani da ulažu u unapređenje proizvodnje. Za podršku investicijama kroz IPARD  LAJK javio  se veliki broj pčelara, od kojih su 35 potpisali ugovore.

·         Veliki oslonac i motiv za uspješan rad pčelarima predstavljaju i mjere podrške iz Agrobudžeta.

Zahvaljujući takvom odnosu danas se o pčelarstvu u Crnoj Gori govori na način uspješnog biznisa i posla koji privlači sve više mladih ljudi. Osim podrške Ministarstva za napredak je zaslužna i dobra organizovanost i udruženost crnogorskih pčelara u okviru Saveza koji danas okuplja blizu 2.000 članova.  

Iskreno se nadam da ćemo i u narednoj godini nastaviti sa započetim i održati kontinuitet razvoja.

 

Na kraju bih se zahvalio i na posebnoj prilici da o pčelarstvu govorimo i na godišnjoj konferenciji Ministarstva poljoprivrede, na kojoj se sumiraju postignuti rezultati.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *