U Kući meda počela proizvodnja pogača

Uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savez pčelarskih organizacija je obezbijedio sredstva za nabavku opreme za proizvodnju pogača. Oprema je instalirana i puštena u rad početkom februara. Za početnu fazu proizvodnje radiće se osnovna verzija pogače dok će kasnije krenuti i proizvodnja pogača sa obogaćenim sadržajem.

Nastavljajući dosadašnju praksu, SPOCG je izvršio kalkulaciju cijene na osnovu realnih ulaznih troškova proizvodnje. Namjera je da cijena pogače bude popularna i pristupačna za članove Saveza. Upravni odbor SPOCG je na sjednici održanoj 16.2. ove godine donio odluku da cijena pogače  bude 0,90 eura. S obzirom da je šećer najveća stavka u kalkulaciji troškova moguće su korekcije cijene pogače u zavisnosti od kretanja cijene šećera.

Od otvaranja Kuće meda, u julu 2015. godine, instaliranje pogona za proizvodnju pogača je, uz pogon za preradu voska i pogon za proizvodnju invertnog sirupa, treći je  proizvodni proces koji je pokrenut u veoma kratkom periodu. Ovim su prevaziđena i naša očekivanja kojim ispunjavamo zacrtane planove da Kuća meda bude centar pčelarstva u Crnoj Gori koji će pčelarima pružati vrlo kvalitetne servise.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *