Potpisana deklaracija o proglašenju svjetskog dana pčele

Ministri poljoprivrede Slovenije, Crne Gore, Mađarske, Austrije, Češke, Francuske i Srbije potpisali su u Celju deklaraciju kojom se podržava inicijativa slovenačke Vlade upućena Ujedinjenim nacijama da se 20. maj proglasi Svjetskim danom pčela. Ovo je veoma značajan događaj ne samo za sektor pčelarstva već za cjelokupnu poljoprivredu a prije svega za razvijanje svijesti ljudi o značaju pčelarstva. U zvaničnom obraćanju, Ministar Ivanović je pohvalio odnose dviju zemalja u oblasti poljoprivrede a posebno kada je u pitanju pčelarski sektor. Odnosi između slovenačkog i crnogorskog pčelarskog saveza su primjer uspješne saradnje i tu saradnju treba pažljivo njegovati i još više afirmisati, istakao je Ministar Ivanović.

U okviru ovog događaja organizovan je 39-ti po redu pčelarski sajam Api Svovenija na kome su izlagači ponudili veoma široku paletu proizvoda namijenjenih za pčelarstvo. Priliku da posjete sajam  imalo je oko 40 pčelara iz Crne Gore koji su zahvaljujući podršci Ministarstva poljoprivrede organizovano doputovali.

Program posjete Sloveniji se nastavlja obilaskom slovenačkog pčelarskog centra, gdje će pčelarima biti predstavljen program zaštite slovenačkog meda. Ovo je veoma značajan program koji će posližiti našem pčelarskom savezu kao i svim pčelarima da bolje shvate samu proceduru zaštite kao i način primjene u praksi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *