Komesar EU za bezbjednost hrane posjetio Kuću meda

Crna Gora otvorila je Poglavlje 12 -Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika,  jedno od najzahtjevnijih poglavlja u procesu pristupanja Evropskoj Uniji. Otvaranje poglavlja je kruna velikog zalaganja nadležnih institucija. Tek predstoji glavni posao u usaglašavanju zahtjeva za standardizaciju kvaliteta koje moraju ispuniti  državne institucije kao i svi subjekti u poslovanju sa hranom.

Na poziv potpredsjednika Vlade dr Petra Ivanovića, u zvaničnoj pojeti Crnoj Gori boravio je i Komesar EU za bezbjednost hrane gospodin Vytenis Andriukaitis. U okviru programa posjete delegacije u kojoj su bili i Mitja Drobnič, šef delegacije EU u Crnoj Gori i Vesna Daković, direktorica agencije za bezbjednost hrane posjetili su Kuću meda. Tom prilikom obišli su proizvodne pogone u Kući meda i razgovarali sa predstavnicima pčelarskih udruženja koja su članice Saveza.

Nakon obilaska proizvodnih pogona u Kući meda, predsjednik Saveza gospodin Radule Miljanić je u ime domaćina pozdravio goste i zahvalio se na ukazanoj časti posjetom uvaženih zvaničnika. Predsjednik je istakao da je težnja Saveza dalje unapređenje partnerstva sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja i Vladom Crne Gore kao i novoosnovanom Agencijom za bezbjednost hrane. Sve ovo u cilju unapređenja usluga i podrške Saveza svim pčelarima u Crnoj Gori, unapređenja saradnje među pčelarima, edukaciju pčelara kao i unapređenje kvaliteta i promocije pčelinjih proizvoda. Uz podršku Vlade Crne Gore pčelari u Crnoj Gori ostvarili su veoma veliki napredak u organizacionom smislu. Takođe, uz podršku Saveza, pčelari su veoma uspješno koristili raspoložive fondove za unapređenje proizvodnih kapaciteta (Mjere Agrobudžeta, MIDAS, IPARD) i tim doprinijeli razvoju ovog sektora.

Komesar Andriukaitis  je čestitao na postignutim rezultatima i izrazio zadovoljstvo činjenicom da su pčelari u partnerstvu sa Ministarstvom poljoprivrede ostvarili veoma veliki napredak posebno u organizacionom smislu.

Sastanku u Kući meda prisustvovali su i pčelari – predstavnici pčelarskih organizacija i tom prilikom su sa Komesarom podijelili mišljenja o aktuelnoj situaciji u našem pčelarstvu. Vojin Đukanović i Nikola Dragomanović su podijelili utiske sa studijskih putovanja pčelara u Njemačku i Italiju i osvrnuli se na  nivo znanja i stručnosti naših pčelara u odnosu na pčelare iz ove dvije zemlje. Mišljenja su da u odnosu na veličinu zemlje, raspoloživost opreme, kao i način pčelarenja ni malo ne zaostajemo, naprotiv, imamo prednosti u kvalitetu meda. Marijan Plantak je skrenuo pažnju na značaj edukacije pčelara. Upoznao je prisutne sa procesom izrade kataloga zanimanja pčelar i uvođenja neformalnog obrazovanja što je veoma pozitivno pozdravljeno od strane Komesara.

Potpredsjednik Vlade dr Petar Ivanović pohvalio je napore koje ulaže Savez u cilju afirmacije pčelarstva. Pri tom napominjući da nas u narednom periodu sve očekuju novi izazovi i zadaci koje trebamo rešavati kako bi postigli standarde ako želimo da budemo dio globalnog tržišta.  

 

Ova posjeta je veoma značajna za naš Savez kao i za sve pčelare u Crnoj Gori. Prije svega to je uvažavanje i priznanje za aktivnosti koje naš Savez sprovodi u cilju razvoja crnogorskog pčelarstva. Sektora koji zahvaljujući kontinuiranom napretku zauzima sve veću pažnju šire javnosti. Međutim, to je i podstrek ali i obaveza da se nastavi sa započetim aktivnostima kako bi sektor pčelarstva doveli do potpunog dostizanja standarda EU. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *