Svečano otvorena kuća meda u Šavniku

Projekat “Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu” je počeo prije dvije godine, i ulazi u završnu fazu realizacije. Projekat je imao niz aktivnosti, kojima se paralelno radilo na razvoju kvaliteta pčelinjih proizvoda i na razvoju turističkog proizvoda. Implementiran je u šest crnogorskih opština: Nikšiću, Plužinama, Šavniku, Žabljaku, Mojkovcu i Kolašinu.

U okviru projekta su obuhvaćena 22 pčelara i osam ugostitelja sa crnogorske strane i isto toliko sa hercegovačke strane, koja čini ovu temtasku stazu, a sa kojima je rađeno  na razvoju i identifikaciji njihove ponude. Njihova ponuda je prezentovana u katalozima, a kao dodatni vid promocije su otvarena promotivno-prodajna mjesta.

U Crnoj Gori, pored promotivno-prodajnog mjesta u Pošćenju, imaju još dva takva promotivna mjesta,  na Bogetićima i u Mojkovcu na ulazu u Nacionalni park Biogradska gora, dok su u Hercegovini na četiri lokacije – Mostaru, Ravnom, Gackom i Trebinju.

U selu Pošćenje kod Šavnika je 10. oktobra ove godine svečano otvoren prodajno-promotivni objekat koji će biti odlična prilika da lokalni pčelari plasiraju svoj med i ostale pčelinje proizvode. Na svečanosti u Pošćenju, organizovanoj u etno selu “Nevidio”pored pčelara prisustvovali su predstavnici delegacije EU u Crnoj Gori, predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, predstavnici opštine Šavnik, predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, partneri iz Bosne i Hercegovine kao i ostale zvanice. 

 

Projekat ima i kontrolnu ulogu, tako da će svaki proizvod koji bude plasiran, morati da prođe analizu. Turisti koji posjete ove objekte, dobiće informacije gdje još mogu da svrate i koje proizvode još mogu da degustiraju i kupe.

Projekat “Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu” je finansiran od strane EU.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *