Konferencija “Dan pčelarstva” organizovana u Kući meda

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore u saradnji sa studentskom organizacijom za razvoj poljoprivrede- IAAS Montenegro organizovali su 28. Oktobra u Kući meda u Danilvgradu konferenciju pod nzivom “Dan pčelarstva”. Na konferenciji su učestvovali i profesori Biotehničkog fakulteta, dr Neđeljko Latinović i dr Vučeta Jaćimović koji su održli predavanja na temu zaštite pčela od uticaja pesticida i osnove savremenog pčelarenja za početnike. Sekretar Saveza, Vladimir Radulović,  je prisutne upoznao sa aktivnostima Saveza pčelara, kao i planovima koje ima Savez sa svojim partnerima.

Razvoj pčelarstva u Crnoj Gori je veoma zapažen, naročito u zadnjih par godina gdje je uvećan broj pčelara i pčelinjih društava. Razlog ovakvog trenda je, između ostalog angažovanje Saveza pčelara, Ministarstva poljoprivrede kao i ostalih institucija i pojedinaca koji daju podršku ideji promocije i razvoja pčelarstva u Crnoj Gori. Pčelari su zadnjih godina u velikoj mjeri koristili programe podrške i kroz njih povećali konkurentnost nabavkom savremene opreme, košnica, rojeva, renoviranjem objekata za oduzimanje i skladištenje meda…Pčelarstvo je na taj način postalo veoma ozbiljna grana poljoprivrede i biznis ideja jednog dijela ljudi koji se okreću profesionalno bavljenju ovim poslom.

Veoma važna aktivnost Saveza pčelara jeste upoznavanje šire javnosti o značaju pčela i pčelarstva, a posebno vrijednosti domaćeg meda. Crnogorski med je jedan od najkvalitetnijih proizvoda koji se danas mogu naći na tržištu. Iz tog razloga  potrošači treba da vode računa i kupuju med od domaćih pčelara. Ovaj događaj je ispraćen medijski na javnom servisu u okviru emisije “Hronika gradova”.

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *