Veterinarska komora će podržati pčelare

Veterinarska komora Crne Gore organizovala je 14.decembra sastanak na kome su pored predsjednika komore, dr Ratka Ralevića prisustvovali:

predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, g-din Radule Miljanić, direktorica Agencije za bazbjednost hrane, Veterinu i Fitosanitarne poslove, g-dja Vesna Daković,  DVM Sunčica Boljević, direktor specijalističke veterinarske laboratorije  dr Dragan Laušević, DVM Radoš Miković i direktor Mont Veta, g-din Predrag Stojović. Ovaj sastanak je inicirao Savez pčelara sa idejom da se uspostavi jača saradnja sa Veterinarskom službom i da se razgovara o aktuelnim temama iz ove oblasti.

Predsjednik Komore, dr Ralević je izrazio spremnost da u najvećoj mjeri podrži sektor pčelarstva odnosno da zajedničkim aktivnostima doprinese unapređenju zdravstvene zaštite pčela. G-dja Daković je predložila da u cilju unapredjenja ovih odnosa SPOCG i Veterinarska komora potpišu sporazuma o zajedničkom djelovanju. Tekst sporazuma će se usaglasiti u narednom periodu. Predsjednik Miljanić je insistirao na usvajanju liste registrovanih ljekova za zaštitu pčela. Sa ovim bi dobili sigurnost da pčelari uzimaju ispravne ljekove, registrovane za promet. Bez ovoga ćemo i dalje dozvoljavati da imamo gubitke i neosnovane  tvrdnje pojedinaca da pčele stradaju od nepoznatih uzroka.O narednim aktivnostima po ovim pitanju ćemo blagovremeno informisati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *