Značaj informacionih tehnologija u poljoprivredi

Savremena poljoprivredna proizvodnja nije zamisliva bez korišćenja informacionih tehnologija. O značaju korišćenja ove tehnologije razgovaralo se na konferenciji koju je organizovao USAID REG program uz podršku Crnogorskog IT klastera. Konferencija je održana 03. Oktobra u Podgorici a učesnici debate su bili: Aleksandar Prelević ispred Crnogorskog IT klastera, Goran Dimovski predstavnik USAID REG, Danijela Stolica generalna direktorica za poljoprivredu i ribarstvo kao i predstavnici Elektrotehničkog fakulteta iz Podgorice.

Na konferenciji su prezentovani modeli korišćenja IT u svijetu. Učesnici su predstavili sve prednosti i benefite koji se ostvaruju korišćenjem informatičkih dostignuća, interneta, itd. Preko mnogobrojnih aplikacija danas je moguće uspostaviti veoma korisne servise u poljoprivredi i na taj način obezbijediti sigurniju i kvalitetniju proizvodnju. Primjeri korišćenja IT su mnogobrojni i savremana poljoprivreda se u velikoj mjeri oslanja na servise koji pružaju mnogobrojne informacije.

U svijetu pčelarstva već postoje rešenja koja doprinose unapređenju proizvodnje. Jedno od njih je upotreba SMS vaga čijom nadgradnjom mogu da se obezbijede i dodatni servisi kao što su mjerenje vlažnosti vazduha, jačina vjetra, temperatura u košnici, vlažnost u košnici, mjerenje jačine zvuka u košnici itd.

Trenutno, sve ovo može zvučati nerealno da ne kažemo nepotrebno, međutim sigurno da će u godinam koje dolaze omogućiti dobijanje veoma korisnih informacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *