U Pljevljima predstavljen IPA projekat Pčelarstvo bez granica

 

 

Povodom početka realizacije projekta “Pčelarstvo bez granica”koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje između Srbije i Crne Gore u Pjevljima je 23.12. 2016 godine održana inaugurativna konferencija. Na svečanosti je prisustvovao veliki broj zvanica, predstavnika društvenog života, predstavnika lokalnih vlasti, pčelarskih organizacija, pčelara…

U ime Opštine Pljevlja, prisutne je pozdravio predsjednik, g-din Mirko Đačić koji je istakao veliku važnost projekta ali i sam značaj pčela u cjelokupnom biodiverzitetu. Saradnja lokalne vlasti sa pčelarskom organizacijom “Matica” je najbolji primjer partnerstva koji će lokalna vlast nastaviti da baštini i konkretnom podrškom nastaviti da pruža dalju podršku.

Ispred Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja obratila se savjetnica za pčelarstvo g-dja Dragana Šutović. MPRR je pouzdan partner Savezu pčelarskih organizacija Crne Gore. Zajedničkim aktivnostima postignuti su zapaženi rezultati u sektoru pčelarstva i stvoreni uslovi da se proces afirmacije našeg pčelarstva nastavi. Dosadašnji rezultati nam daju za pravo da nastavimo procese koje smo započeli a sve u cilju uspostavljanja standarda, uvećanja broja pčelara, proizvodnje meda i ostalih pčelinjih proizvoda istakla je Šutović.

U nastavku svečanosti prezentovan je projekat od strane projekt menadžera, g-dina Milana Petrovića koji je predstavio najznačajnije aktivnosti koje će se sprovesti u toku implementacije. Cilj ovog projekta je višestruk i ogleda se u stvaranju uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća u oblasti pčelarstva, smanjenju nezaposlenosti, unapređenju znanja u oblasti pčelarstva, povećanju konkurentnosti, proizvodnji zdravstveno bezbjedne hrane, povećanju produktivnosti proizvodnje meda i ostalih pčelinjih proizvoda, povezivanju ljudi u prekograničnom području Srbije i Crne Gore.

U Crnoj Gori projekat se realizuje u opštinama Pljevlja, Berane i Bijelo Polje a u Srbiji opštinama zlatiborskog okruga. Projektni partneri iz Srbije su Opština Arilje, „Društvo pčelara Savo Popović“ iz Arilja i Asocijacija za razvoj Ibarske doline iz Kraljeva.

Ovaj projekat je finansiran u okviru prekograničnog programa Srbija – Crna Gora a u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) Komponenta II, alokacija za 2012. i 2013 godinu. Ukupna vrijednost projekta u Crnoj Gori je 185.173,25Eura, od čega Evropska unija finansira 85%, odnosno 157.212,09 Eura. Implementacija projekta je počela 03.oktobra 2016. godine i trajaće 18 mjeseci.

 

 

Ova internet stranica je proizvedena uz finansijsku pomoć Evropske unije.
Sadržaj ove internet prezentacije je isključiva odgovornost Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i ne može se ni pod kojim okolnostima smatrati da predstavlja stav Evropske unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *