Korisnici projekta “Pčelarstvo bez granica” potpisali ugovore

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore u saradnji sa lokalnim pčelarskim udruženjima „Matica“ iz Pljevalja, „Uljanik“ iz Berana i „Pčelar“ iz Bijelog Polja organizovali su 11.03.2017 godine potpisivanje Ugovora za korisnike projekta “Pčelarstvo bez granica”.

Po osnovu  Javnog poziva za povećanje konkurentnosti i produktivnosti u pčelarstvu odabran je 31 korisnik. Odabranim korisnicima, iskusnim pčelarima iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, biće dodijeljena oprema prema iskazanoj potrebi ali i obezbijeđena stručna podrška u programima obuke tokom trajanja projekta, sa ciljem da unaprijede svoj pčelinjak i svoju djelatnost,  implementiraju standard „Dobra pčelarska praksa“ i u potpunosti poštuju sve zahtijevane higijenske uslove proizvodnje.

Po osnovu Javnog poziva za započinjanje bavljenja pčelarstvom odabrano je 40 korisnika, kojima će biti dodijeljeno po 10 pčelinjih društava (10 košnica i 10 rojeva). Osim pčelinjih društava, odabrani korisnici iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, među kojima su predstavnici marginalizovanih grupa (mladi, žene, ruralno stanovništvo, nacionalne manjine), dobiće i neophodnu stručnu podršku kako bi se njihov novonastali izvor prihoda održao i dalje širio ali i primijenili savremeni standardi u proizvodnji pčelinjih proizvoda.

Na svečanosti u Pljevljima prisustvovali su: g-dja Dragana Šutović, savjetnica za pčelarstvo u Minisarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore. Ona je istakla da je projekat “Pčelarstvo bez granica” odlična prilika da pčelari sa ovog područja na pravi način pokrenu svoj biznis. Posebno je značajno što se među korisnicima našao veliki broj žena kojima treba posvetiti posebnu pažnju i pružiti maksimalnu podršku. Ministarstvo poljoprivrede će sa punom pažnjom podržati ovaj ali i slične projekte koji za cilj imaju jačanje sektora pčelarstva istakla je Šutović.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, g-din Radule Miljanić je takođe istakao važnost projekta i izrazio spremnost da Savez kroz svoj rad dodatno podrži sve aktivnosti koje će doprinijeti boljoj realizaciji projekta.

U ime projektnog tima, prisutnima se obratio Vladimir Radulović koji je čestito potpisivanje ugovora i poželio uspjeh u daljem radu svim korisnicima, posebno naglasivši značaj podrške prema korisnicima koji tek počinju da se bave pčelarstvom. G-din Radulović se zahvalio Delegaciji EU na dodijeljenom grantu i izrazio nadu da će u narednom periodu biti još sličnih projekata.

U ime lokalnih partnera zahvalio se podršci EU i čestitao korisnicima g-din Velizar Cimbaljević.

U cilju postizanja što većih efekata ovog projekta, Udruženje pčelara “Matica”-Pljevlja je za sve korisnike projekta organizovala stručno savjetovanje. Predavač je bio g-din Miljko Šljivić, koji je održao predavanje na temu “Uvod u savremeno pčelarenje”.

Događaj u Pljevljima je propraćen medijski, pored lokalne televizje iz Pljevalja prilog o svemu je radila i RTCG kroz emisiju Agrosaznanje. Prilog o događaju je emitovan na nacionalnom dnevniku 12. Marta u sva tri termina emitovanja.

Ova internet stranica je proizvedena uz finansijsku pomoć Evropske unije.
Sadržaj ove internet prezentacije je isključiva odgovornost Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i ne može se ni pod kojim okolnostima smatrati da predstavlja stav Evropske unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *