U Pljevljima održana regionalna pčelarska manifestacija

U Pljevljima je 25. i 26. marta, organizovana regionalna manifestacija “Prenos znanja i iskustava u pčelarstvu u prekograničnom regijonu Drina – Tara”.

Domaćin manifestacije bilo je pčelarsko udruženje “Matica”-Pljevlja i Sekretarijat za privredu Opštine Pljevlja.
 Učesnici manifestacije bili su pčelarska udruženja iz regiona, i to:  Rudog, Priboja, Prijepolja, Bijelog Polja, Berana i Nikšića.

Profesor Dr Nada P. Plavša, šef katedre za pčelarstvo na Novosadskom Univerzitetu govorila je na temu:  “Bolesti pčela” i “Organsko pčelarenje” a

Profesionalni pčelar i međunarodni predavač o pčelarstvu, gospodin Janoš Balint, iz Zrenjanina govorio je na temu: ” Radovi za pravilno uzimljavanje pčelinjih zajednica i dobar proljećnji razvoj”

Učesnici su obošli i  pčelinjak, mladog pčelara, uzgajivača selekcionisanih matica, Radoslava Zečevića i upoznali se sa tehnologijom uzgoja.

Za sve učesnike organizovan je i dvočasovni koktel na kome su pčelari regiona razmijenili mišljenja o aktuelnim temama u pčelarstvu.

 

Organizaciju regionalne manifestacije” Prenos znanja i iskustava u pčelarstvu u prekograničnom regionu Drina – Tara”  podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u okviru projekta  “Podrška regionalnoj saradnji i izbalansiranom teritorijalnom razvoju zemalja Zapadnog Balkana u procesu približavanja evropskim integracijama” uz finansisku podršku Evropske Unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *