Pčelarska manifestacija „MED – HRANA I LIJEK“, Bijelo Polje, 29. jul 2017. godine

U subotu 29. jula 2017. godine, od 8 do 18 časova u gradskom parku u Bijelom Polju održana je pčelarska manifestacija u okviru projekta “Pčelarstvo bez granica” koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora a koji se finansira od strane Evropske unije.

Shodno pčelarskoj praksi, na izložbi su bili predstavljeni pčelarski proizvodi, pčelarska oprema, ljekovito i medonosno bilje kao i pčelarska literatura. Na ovaj način promovisšemo pčelarstvo i pčelarske proizvode kako iz Bijelog Polja tako i sa drugih područja Crne Gore ali i iz susjednih zemalja.

Pčelarska manifestacija je prilika da pčelari predstave svoje proizvode, steknu prijatelje i razmijene iskustva sa ciljem da unaprijede svoj pčelinjak i svoju djelatnost, implementiraju standarde dobre pčelarska prakse i u potpunosti poštuju sve zahtijevane higijenske uslove proizvodnje. Takođe je izvrsna prilika da se pčelarstvo, izuzetno važna djelatnost po prirodu i društvo, čiji efekti značajno prevazilaze same proizvode od pčelarstva, promoviše na pravi način.

U okviru projekta “Pčelarstvo bez granica”, po osnovu Javnog poziva za povećanje konkurentnosti i produktivnosti u pčelarstvu odabran je 31 korisnik, od iskusnih pčelara iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, kojima će biti dodijeljena oprema prema iskazanoj potrebi ali i obezbijeđena stručna podrška u programima obuke tokom trajanja projekta.

Po osnovu Javnog poziva za započinjanje bavljenja pčelarstvom odabrano je 40 korisnika, kojima je već dodijeljeno po 10 pčelinjih društava (10 košnica i 10 rojeva). Osim pčelinjih društava, odabrani korisnici iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, među kojima su predstavnici marginalizovanih grupa (mladi, žene, ruralno stanovništvo, nacionalne manjine), dobiće i neophodnu stručnu podršku kako bi se njihov novonastali izvor prihoda održao i dalje širio ali i primijenili savremeni standardi u proizvodnji pčelinjih proizvoda.

U Crnoj Gori (u opštinama Pljevlja, Berane i Bijelo Polje) projekat „Pčelarstvo bez granica“ implementiraju Savez pčelarskih organizacija Crne Gore iz Danilovgrada, Udruženja pčelara „Matica“ iz Pljevalja, „Uljanik“ iz Berana i „Pčelar“ iz Bijelog Polja a u Srbiji u opštinama zlatiborskog okruga projektni partneri Opština Arilje, „Društvo pčelara Savo Popović“ iz Arilja i Asocijacija za razvoj Ibarske doline iz Kraljeva.

Ukupna planirana vrijednost projekta „Pčelarstvo bez granica“ u Crnoj Gori je 185.173,25 Eura, od čega Evropska unija finansira 85%, odnosno planiranih 157.212,09 Eura. Implementacija projekta je počela 3.oktobra 2016. godine i trajaće 18 mjeseci.

Ova internet stranica je proizvedena uz finansijsku pomoć Evropske unije.
Sadržaj ove internet prezentacije je isključiva odgovornost Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i ne može se ni pod kojim okolnostima smatrati da predstavlja stav Evropske unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *