Regresiranje invertnog sirupa i pogača za prihranu pčela – 2017

Na inicijativu Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore obezbijedilo je novčana sredstva u iznosu od oko 83.000 eura za regresiranje invertnog sirupa i pogača za prihranu pčela. Odlukom Upravnog odbora SPOCG regresiraće se po jedan bidon sirupa za svaku od prijavljenih pčelinjih društva. Količina sirupa u jednom bidonu je 6,8 kg. Trenutna cijena sirupa u Kući meda je 0,75 eura/kg, odnosno cijena jednog bidona sirupa je 5,10 eura. Iznos regresa je oko 30 % od ove cijene. Radi lakše kalkulacije Upravni odbor je donio odluku da cijena jednog bidona sirupa bude 3,5 eura. Raspodjela regresiranog sirupa je planirana da se vrši u četiri ciklusa. Na ovaj način će se u najkraćem roku obuhvatiti sva udruženja sa akcentom na najugroženija područja. Plan raspodjele je urađen za prvi ciklus, prema sugestijama članova UO SPOCG da prioritet imaju najugroženija područja, a to je sjeverni dio i cetinjska oblast. Plan ostala tri ciklusa raspodjele će se naknadno uraditi na bazi zahtjeva i potreba PO. Predlogom plana raspodjele prvim ciklusom su obuhvaćene sve pčelarske organizacije u Crnoj Gori. Raspodjela drugog ciklusa može početi sredinom avgusta, s tim da se u septembru i oktobru izvrše isporuke sirupa pčelarskim organizacijama u primorskom dijelu. Preuzimanje sirupa će se vršiti organizovano iz Kuće meda. Ovlašćeni predstavnici pčelarskih organizacija će u ugovorenom terminu preuzimati sirup i raspodjelu vršiti u svojoj organizaciji. Broj košnica po kojem se vrši raspodjela je uzet iz 2017. godine i to su podaci koje je Savez dobio od pčelarskih organizacija.
Mjesečni kapacitet proizvodnje invertnog sirupa u Kući meda je do 20 šarži. U jednoj šarži se proizvedu 4 tone, što na mjesečnom nivou iznosi 80 tona sirupa. Prihrana invertnim sirupom je moguća u naredna 3 mjeseca što znači da bi mogli proizvesti oko 240 tona sirupa.
Upravni odbor SPOCG je donio odluku da se osim invertnog sirupa regresiraju i pogače za prihranu pčela, takođe u iznosu od 30%. Pčelarske organizacije/pčelari koji ne iskoriste regresom predviđeni dio za invertni sirup imaće pravo da ostatak regresa iskoriste kroz isporuku pogača. Proces pripreme, zatim invertovanja i istakanja jedne šarže sirupa traje 36 sati.
U nastavku je tabela sa rasporedom isporuke sirupa po pčelarskim organizacijama za prvi ciklus.
Tabela sa rasporedom isporuke sirupa- prvi ciklus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *