Pčelarska manifestacija Pljevlja 8. septembra 2017.g.

U petak 8. septembra 2017. godine, sa početkom u 9:00 časova na Gradskom šetalištu ispred Hotela „Pljevlja“, Ulica Kralja Petra I, biće održana Regionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme Pljevlja 2017.

Shodno pčelarskoj praksi, na izložbi će biti predstavljeni pčelarski proizvodi, pčelarska oprema, kao i ljekovito i medonosno bilje. Na ovaj način promovisaćemo pčelarstvo i pčelarske proizvode kako iz Pljevalja tako i sa drugih područja Crne Gore ali i iz susjednih zemalja.

Pčelarska manifestacija je prilika da pčelari predstave svoje proizvode, steknu prijatelje i razmijene iskustva sa ciljem da unaprijede svoj pčelinjak i svoju djelatnost, implementiraju standarde dobre pčelarska prakse i u potpunosti poštuju sve zahtijevane higijenske uslove proizvodnje. Takođe je izvrsna prilika da se pčelarstvo, izuzetno važna djelatnost po prirodu i društvo, čiji efekti značajno prevazilaze same proizvode od pčelarstva, promoviše na pravi način.

Regionalna izložba meda, pčelinjih proizvoda i pčelarske opreme Pljevlja 2017. se organizuje od strane Opštine Pljevlja i Pčelarskog udruženja „Matica“ iz Pljevalja a uz finansijsku podršku Evropske unije kroz projekat “Pčelarstvo bez granica” koji se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora, Opštine Pljevlja, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Rudnika uglja Pljevlja.

U okviru projekta “Pčelarstvo bez granica”, po osnovu Javnog poziva za povećanje konkurentnosti i produktivnosti u pčelarstvu odabrana su 34 korisnika, od iskusnih pčelara iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, kojima će biti dodijeljena oprema prema iskazanoj potrebi ali i obezbijeđena stručna podrška u programima obuke tokom trajanja projekta.

Po osnovu Javnog poziva za započinjanje bavljenja pčelarstvom odabrano je 40 korisnika, kojima je već dodijeljeno po 10 pčelinjih društava (10 košnica i 10 rojeva). Osim pčelinjih društava, odabrani korisnici iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, među kojima su predstavnici marginalizovanih grupa (mladi, žene, ruralno stanovništvo, nacionalne manjine), dobiće i neophodnu stručnu podršku kako bi se njihov novonastali izvor prihoda održao i dalje širio ali i primijenili savremeni standardi u proizvodnji pčelinjih proizvoda.

U Crnoj Gori (u opštinama Pljevlja, Berane i Bijelo Polje) projekat „Pčelarstvo bez granica“ implementiraju Savez pčelarskih organizacija Crne Gore iz Danilovgrada, Udruženja pčelara „Matica“ iz Pljevalja, „Uljanik“ iz Berana i „Pčelar“ iz Bijelog Polja a u Srbiji u opštinama zlatiborskog okruga projektni partneri Opština Arilje, „Društvo pčelara Savo Popović“ iz Arilja i Asocijacija za razvoj Ibarske doline iz Kraljeva.

Ukupna planirana vrijednost projekta „Pčelarstvo bez granica“ u Crnoj Gori je 185.173,25 Eura, od čega Evropska unija finansira 85%, odnosno planiranih 157.212,09 Eura. Implementacija projekta je počela 3.oktobra 2016. godine i trajaće 18 mjeseci.

Program pčelarske manifestacije Pljevlja 2017 09 08

Ova internet stranica je proizvedena uz finansijsku pomoć Evropske unije.
Sadržaj ove internet prezentacije je isključiva odgovornost Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i ne može se ni pod kojim okolnostima smatrati da predstavlja stav Evropske unije.

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore, Kuća meda, Grbe bb, 81412 Danilovgrad, Crna Gora
e- mail: spocg@t-com.me ; web: www.pcelarstvo.me .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *