Svjetski pčelarski kongres Apimondija 2017

Svjetski pčelarski kongres Apimondija organizovan je ove godine u Istanbulu u periodu od 28. septembra do 4. oktobra. U pčelarskim krugovima ovo je najveći događaj koji se organizuje svake druge godine i koji po pravilu okupi veliki broj kako izlagača tako i posjetilaca. Ove godine na Apimondiji je učestvovalo oko 280 izlagača koji su se predstavili sa opremom i priborom za pčelarstvo, literaturom, ljekovima i preparatima za zdravstvenu zaštitu pčela, hranom za pčele, košnicama, ali i drugim sadržajima koji su vezani za pčelarstvo. Osim Izložbenog dijela (api expo) Apimondia organizuje i naučni kongres na kome su predstavljeni naučni radovi istraživača iz čitavog svijeta.
Priliku da posjete Apimondiu imali su i naši pčelari, u organizaciji Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i finansijsku podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja njih 40 je posjetilo ovaj događaj.
Pčelarska izložba api expo okupila je veliki broj izlagača među kojima je bilo dosta domaćih firmi ali i proizvođača iz zemalja Evropske unije, Amerike, Kine, Rusije, bliskog istoka kao i Afrike. Ovaj dio je bio posebno zanimljiv za naše pčelare koji su iskoristili priliku da pogledaju sve novitete iz pčelarske industrije. Veoma je zanimljivo da su proizvođači košnica uglavnom nudili modele razvijene na bazi stiropora i plastike. Prema ocjeni proizvođača ove košnice su dugotrajnije, značajno su lakše , imaju bolju izolaciju i lakšu manipulaciju prilikom transporta.
Ponuda meda na sajmu je bila veoma raznovrsna, takođe i cijene koje su varirale u zavisnosti od vrste meda a dostizale su cifru i do 40 eura po kilogramu. Svjetsko tržište ima sve veću potražnju za pčelinjim proizvodima. Iz tog razloga sve veći broj kompanija se okreće proizvodnji različitih preparata koji u osnovi sadrže med, polen, propolis, pčelinji vosak, matičnu mliječ kao i pčelinji otrov. U kreiranju finalnog proizvoda pažljivo se analiziraju svi elementi koji čine proizvod atraktivnim. Jedan od bitnijih elemenata tog procesa je marketing. U skladu sa povećanim zahtjevima tražnje sirovina od kojih se proizvode ovi preparati, pčelarske kompanije paralelno razvijaju različite modele pomoćnog pribora kojim se oduzumaju navedeni pčelinji proizvodi iz košnica. Tako su na sajmu bili izloženi različiti modeli hvatača polena, propolisa, matične mliječi, pčelinjeg otrova itd.
Zdravstvena zaštita pčela je ključno pitanje koje se na ovakvim skupovima nezaobilazno prati. U ponudi ljekova i preparata za kontrolu varoe pažnja je usmjerena na upotrebi timola i kisjelina. U osnovi najvećeg broja preparata su zastupljene upravo ove materija uz dodatke koji prema tvrdnjama proizvođača poboljšavaju njihovo dejstvo.
Od zemalja regiona, na Apimondiji su se predstavili savezi pčelara Srbije i Slovenije koji su bili kandidati za organizovanje Apimondije 2021 godine, međutim u drugom krugu glasanja pobjedu je odnijela Rusija koja će biti domaćin 2021 godine. Sledeća Apimondija se održava 2019 godine u Kanadi.
Ono što je za naš savez bilo veoma korisno jeste susret sa predstavnicima Poljske firme Lyson koja se bavi proizvodnjom pčelarske opreme a u ponudi imaju i automatsku liniju za pakovanje meda. Obzirom da naš savez ima u planu pokretanje ovog procesa u Kući meda u Danilovgradu ovo je bila odlična prilika da čelnici saveza razgovaraju sa odgovornima iz kompanije.
Osim programa u Istanbulu, pčelari su u polasku imali organizovanu posjetu jednog pčelinjaka u okolini Soluna. Utisci pčelara sa ove studijske posjete su veoma pozitivni. Ovakvim aktivnostima naš savez i pčelarstvo se pozicioniraju kao jedna od najorganizovanijih grana poljoprivrede u našoj zemlji. U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede program razvoja pčelarstva se kontinuirano razvija. Kroz ovakve i ostale programe nastavićemo da razvijamo pčelarski sektor i stvaramo uslove da pčelari od svog posla ostvaruju povoljne rezultate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *