Poziv za učešće u javnoj raspravi za izradu crnogorskih smjernica „Dobre pčelarske prakse“ i „Higijenskog paketa“

Poziv za učešće u javnoj raspravi za izradu crnogorskih smjernica „Dobre pčelarske prakse“ i „Higijenskog paketa“

U toku implementacije projekta “Pčelarstvo bez granica”, koji je finansiran od Evropske Unije i realizuje se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora, Savez pčelarskih organizacija poziva pčelare, stručnjake i sve zainteresovane da doprinesu izradi crnogorskih smjernica „Dobre pčelarske prakse“ i „Higijenskog paketa“.

Javne rasprave će se održati u 10 časova u Kući meda, Grbe bb, Danilovgrad (kliknite za lokaciju):

– 22. februara 2018. za „Higijenski paket“ i

–   6. marta 2018. za „Dobru pčelarsku praksu“.

Nacrte dokumenata možete preuzeti ovdje:

Dobra pcelarska praksa – NACRT ZA JAVNU RASPRAVU-v.1

Higijenski paket-Dobra veterinarska praksa u pčelarstvu-NACRT ZA JAVNU RASPRAVU-v1

Nacrt dokumenta “Dobra pčelarska praksa” razvio je Dr Slađan Rašić, a nacrt “Higijenskog paketa – Dobre veterinarske prakse u pčelarstvu”, Spec. dr. vet. Saša Grubić.

Javnoj raspravi možete doprinijeti i slanjem predloga, komentara i sugestija putem elektronske pošte na adresu: spocg@t-com.me .

 

U Crnoj Gori (u opštinama Pljevlja, Berane i Bijelo Polje) projekat „Pčelarstvo bez granica“ implementiraju Savez pčelarskih organizacija Crne Gore iz Danilovgrada, Udruženja pčelara „Matica“ iz Pljevalja, „Uljanik“ iz Berana i „Pčelar“ iz Bijelog Polja a u Srbiji u opštinama zlatiborskog okruga projektni partneri Opština Arilje, „Društvo pčelara Savo Popović“ iz Arilja i Asocijacija za razvoj Ibarske doline iz Kraljeva.

Ukupna planirana vrijednost projekta „Pčelarstvo bez granica“ u Crnoj Gori je 185.173,25 Eura, od čega Evropska unija finansira 85%, odnosno planiranih 157.212,09 Eura. Implementacija projekta je počela 3.oktobra 2016. godine i trajaće 18 mjeseci.

U okviru projekta, po osnovu  Javnog poziva za povećanje konkurentnosti i produktivnosti u pčelarstvu odabrana su 34 korisnika, od iskusnih pčelara iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, kojima je dodijeljena oprema prema iskazanoj potrebi ali i obezbijeđena stručna podrška u programima obuke tokom trajanja projekta.

Po osnovu Javnog poziva za započinjanje bavljenja pčelarstvom odabrano je 40 korisnika, kojima je dodijeljeno po 10 pčelinjih društava (10 košnica i 10 rojeva). Osim pčelinjih društava, odabrani korisnici iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, među kojima su predstavnici marginalizovanih grupa (mladi, žene, ruralno stanovništvo, nacionalne manjine), dobijaju i neophodnu stručnu podršku kako bi se njihov novonastali izvor prihoda održao i dalje širio ali i primijenili savremeni standardi u proizvodnji pčelinjih proizvoda.

Više o Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori možete saznati na: http://www.delmne.ec.europa.eu

 

Ova internet stranica je izrađena i održavana uz finansijsku podršku Evropske unije. Njen sadržaj je isključiva odgovornost Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *