DOBRA PČELARSKA PRAKSA i DOBRA VETERINARSKA PRAKSA U PČELARSTVU

U toku implementacije projekta “Pčelarstvo bez granica”, koji je finansiran od Evropske Unije i realizovao se u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora, Savez pčelarskih organizacija Crne Gore razvio je i odštampao crnogorske smjernice: Dobra pčelarska praksa i Dobra veterinarska praksa u pčelarstvu.

Elektronske dokumente možete preuzeti ovdje:

SPOCG-DOBRA PČELARSKA PRAKSA (DPP)  SPOCG_DOBRA VETERINARSKA PRAKSA U PČELARSTVU (DVP)

U Crnoj Gori (u opštinama Pljevlja, Berane i Bijelo Polje) projekat „Pčelarstvo bez granica“ implementirali su Savez pčelarskih organizacija Crne Gore iz Danilovgrada, Udruženja pčelara „Matica“ iz Pljevalja, „Uljanik“ iz Berana i „Pčelar“ iz Bijelog Polja a u Srbiji u opštinama zlatiborskog okruga projektni partneri Opština Arilje, „Društvo pčelara Savo Popović“ iz Arilja i Asocijacija za razvoj Ibarske doline iz Kraljeva.

Ukupna vrijednost projekta „Pčelarstvo bez granica“ u Crnoj Gori iznosila je 185,010.77 Eura, od čega je Evropska unija finansirala 84,90%, odnosno 157,074.14 Eura. Implementacija projekta je počela 3.oktobra 2016. godine i trajala je 18 mjeseci.

U okviru projekta, po osnovu  Javnog poziva za povećanje konkurentnosti i produktivnosti u pčelarstvu odabrana su 34 korisnika, od iskusnih pčelara iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, kojima je dodijeljena oprema prema iskazanoj potrebi ali i obezbijeđena stručna podrška u programima obuke tokom trajanja projekta.

Po osnovu Javnog poziva za započinjanje bavljenja pčelarstvom odabrano je 40 korisnika, kojima je dodijeljeno po 10 pčelinjih društava (10 košnica i 10 rojeva). Osim pčelinjih društava, odabrani korisnici iz opština Bijelo Polje, Berane i Pljevlja, među kojima su predstavnici marginalizovanih grupa (mladi, žene, ruralno stanovništvo, nacionalne manjine), dobili su i neophodnu stručnu podršku kako bi se njihov novonastali izvor prihoda održao i dalje širio ali i primijenili savremeni standardi u proizvodnji pčelinjih proizvoda.

Više o Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori možete saznati na:  http://www.delmne.ec.europa.eu

Ova internet stranica je izrađena i održavana uz finansijsku podršku Evropske unije.

Njen sadržaj je isključiva odgovornost Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *