Potpisan Ugovor o nabavci opreme za pakovanje meda

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, gospodin Milutin Simović i izvršni direktor Agroteca gospodin Marco Girelli, potpisali su 14.Novembra 2018 godine Ugovor o nabavci automatske linije za punjenje meda. Ugovorom je predviđena nabavka ful automatske linije za pakovanje meda. Pored ovoga,  istim ugovorom je predviđena nabavka prateće opreme za skladištenje, homogenizaciju i dekristalizaciju meda, kao i oprema za pranje i sterilizaciju ambalaže i ostali pribor neophodan za proces pakovanja meda. Nabavka ove opreme se realizuje u okviru Midas programa, vrijednost Ugovora je 86 293,00 eura a rok isporuke je 6 nedelja od dana potpisivanja ugovora. Ukoliko sve bude teklo po planu, oprema bi trebalo da bude isporučena u Kuću meda početkom januara 2019 godine.

Ovo je jedan u nizu projekata kojim Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa Savezom daje ogromnu podršku razvoj crnogorskog pčelarstva. Podsjećamo da je kroz partnerstvo sa Ministarstvom poljoprivrede realizovana nabavka opreme za sterilizaciju i preradu voska, oprema za proizvodnju invertnog sirupa, linija za proizvodnju pogača i na kraju oprema za pakovanje mede, čime Kuća meda za sada zaokružuje proces planiranih prerađivačko-proizvodnih sistema. Ukupna vrijednost svega navedenog je preko 200 000,00 eura.

Paralelno sa nabavkom opreme za pakovanje meda, Savez u saradnji sa Ministarstvom razvija Pravilnik o otkupu i pakovanju meda. Njime će biti predviđeni uslovi pod kojima će budući kooperanti moći da nude i plasiraju svoj med preko Kuće meda. Svakako ovo je jedan veliki izazov i trebaće puno pažnje i stručnosti da bi projekat doveli do pune valorizacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *