Razvoj Studija proizvodne i marketinške strukture u sektoru pčelarstva

Projekat: Razvoj Studija proizvodne i marketinške strukture u sektoru pčelarstva kao neophodne baze za razvoj Nacionalnog pčelarskog programa

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo je sa implementacijom projekata razvoja „Studije za proizvodne i marketinške strukture u sektoru pčelarstva kao neophodne baze za razvoj Nacionalnog pčelarskog programa“ koja će analizirati strukturu proizvodnje i marketinga u sektoru pčelarstva u Crnoj Gori. Cilj studije je poboljšanje proizvodnje i plasmana meda kroz usklađivanje sa zakonodavstvom i dobrom praksom koje se koriste u ovom sektoru u zemljama Evropske unije. Rezultati studije poslužiće kao osnova za razvoj Nacionalnog programa pčelarstva Crne Gore u budućnosti.

Odgovornost za kvalitetu studije preuzima konzorcijum tri poljske organizacije odabrane za ovaj projekt kroz tendersku proceduru i to: RAD Radosław Piontek, InHort i HumanGraph.

Pozivom su definisala tri glavna zadatka:

  1. Prikupljanje podataka

Studija će osigurati prikupljanje podataka o pčelarima u Crnoj Gori. Ove informacije prikupiće  se putem ankete koja će identificirati: trenutni status, veličinu, potrebe, obilježja proizvodnje i druge informacije potrebne za buduću pripremu Nacionalnog programa pčelarstva. Takođe će biti organizovana javna rasprava o rezultatima studije u cilju budućeg rasta ovog sektora. Takođe dalji rast i razvoj treba pripremiti i planirati u skladu sa budućim obavezama kroz članstvo zemlje u EU. Sve organizacije, pojedinačni pčelari i drugi učesnici će biti pozvani da aktivno učestvuju u raspravi.

  • Izrada popisa svih pčelara u Crnoj Gori

Konzorcijum će ažurirati i popis pčelara. Dobra baza tog popisa potrebna je za pripremu buduće osnove za razvoj proizvođačima pčela i njihovim udruženjima u Crnoj Gori.

  • Izrada studije

Studija će biti pripremljena u obliku izvještaja koje će predstavljati osnovu za razvoj Nacionalnog programa pčelarstvo. Izvještaj će se usredsrediti na strukturu proizvodnje i marketinga u sektoru pčelarstva i biće u potpunosti usklađeno sa zakonodavstvom i najboljim pčelarskim praksama u Evropskoj uniji. Takođe će se predložiće preporuke koje će dovesti do potpunog usvajanja zakonodavstva EU-a.

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore biće među glavnim korisnicima ovog projekta. Članovi udruženja će, svojim znanjem i mrežama, aktivno učestvovati u prikupljanju podataka ali i posebno dati doprinos u javnoj raspravi.

Studija se planira završiti do kraja marta 2019. godine. Informacije o rezultatima projekta biće dostupni na web stranici Ministarstva i Saveza kao i na Facebook stranici projekta.

Pitanja koja se odnose na projekt mogu se poslati na:

Ministarstvo – Dragana Sutovic dragana.sutovic@mpr.gov.me

Savez – Savez pčelarskih organizacija Crne Gore spocg@t-com.me

Konzorcijum – g-din. Radosław  PIONTEK, vođa tima, na e.mail: Rado@RadoslawPiontek.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *