Javni poziv za dodjelu podrške mladim pčelarima početnicima za 2019. godinu

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija, nastavlja sa podsticajima mladim ljudima u sektoru pčelarstva. U skladu sa agrobudžetskom linijom za 2019. godinu – Program unapređivanja pčelarstva, danas je objavljen Javni poziv za dostavljanje zahtjeva za podršku za mladog pčelara početnika za 2019. godinu. 

Kroz javni poziv mladi ljudi koji su nezaposleni, starosti od 18 do 30 godina, imaju mogućnost da dobiju po pet košnica sa pet pčelinjih rojeva na ramovima, čime im se pruža šansa da započnu posao u oblasti pčelarstva. Iskustvo s ovom vrstom podrške u prošloj godini je bilo vrlo pozitivno, zbog velikog interesovanja mladih ljudi. Stoga je, u cilju podrške što većem broju nezaposlenih mladih ljudi, nastavljena podrška i iznosi 25.000 eura. Podrška Ministarstva iznosi 50 odsto vrijednosti pet košnica sa rojevima.
Korisnici ove podrške, koji ispunjavaju uslove poziva, dobijaju košnice, nakon što dobiju Rješenje o odobrenju podrške. Korisnici podrške se obavezuju da će se baviti pčelarstvom u narednih četiri godine. Savez će organizovati obuku za mlade pčelare. 
U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku mladim pčelarima, definisan je i način prijavljivanja. Sve informacije u vezi sa Javnim pozivom mogu se dobiti na telefon Ministarstva 020/482-292, Saveza 069/941-505 ili u prostorijama Odeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i Odeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji 020/265-337. 

Popunjen obrazac zahtjeva zajedno sa potrebnom dokumentacijom poslati isključivo preporučenom poštom na adresu Ministarstva: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, zahtjev po Javnom pozivu za dodjelu podrške za mlade pčelare za 2019. godinu; Rimski trg br. 46, 81000 Podgorica.
Rok za prijavljivanje na javni poziv je 22 mart 2019. godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *