Javni poziv za dodjelu podrške pčelarima za nabavku plodišta za 2019.

Kroz agrobudžetski Program za unapređenje pčelarstva, objavljen je još jedan u nizu javnih poziva za dodjelu podrške pčelarima – Javni poziv za dodjelu podrške za nabavku plodišnih nastavaka za  2019. godinu.

Registrovani pčelari i pravna lica koja se bave proizvodnjom meda i pčelinjih proizvoda  kroz ovaj poziv mogu ostvariti bespovratnu podršku u iznosu do 50 odsto investicije za nabavku plodišnih nastavaka.

Plodište je dio košnice koji se najviše oštećuje prilikom proizvodnje meda, te pčelari izdvajaju znatna sredstva za zamjenu, kako bi održali higijensko – sanitarne uslove u kojima se pčelinje društvo nalazi. Stoga je Ministarstvo prepoznalo potrebu da učestvuje i u tom dijelu troškova naših pčelara.

Javnim pozivom se uređuju uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava. Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom pozivu je 60.000 €.  

Trajanje poziva je do 31. jula 2019. godine.

Prethodnih sedmica objavljena su tri javna poziva: za podršku mladim pčelarima početnicima; za nabavku kvalitetnog voska za organsko i konvencionalno pčelarenje; za odgajivače matica. Narednih dana biće objavljen i poziv za podršku za nabavku pčelarskih kontejnera i platormi za transport košnica.

Pozivamo pčelare da se na vrijeme informišu o mogućnostima podrške kroz javne pozive (http://www.minpolj.gov.me/rubrike/Javni_pozovi_za_dodjelu_podrske/), kao

 i ostale oblike podrške koji se kroz Agrobudžet za 2019. realizuju u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *