Javni poziv za dodjelu sredstava podsticaja za nabavku opreme za transport pčelinjih društava za 2019 godinu.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je još jedan javni poziv za podršku sektoru pčelarstva – Javni poziv za dodjelu sredstava podsticaja za nabavku opreme za transport pčelinjih društava za 2019. godinu.
Ovo je peti po redu javni poziv koji je objavljen kroz Agrobudžet za 2019.godinu koji se sprovodi, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija kroz Program unapređivanja pčelarstva. Prethodno su objavljeni pozivi za podršku mladim pčelarima početnicima, podršku pri nabavci voska, za odabir odgajivača pčelinjih matica i nabavku plodišnih nastavaka.
Savremeno pčelarstvo, okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti, se ne može ni zamisliti bez selidbe pčela na više paša. Sufinansiranjem troškova kupovine pčelarske opreme za selidbu pčela, podržavamo pčelare u cilju povećanja sigurnosti pčelarenja, povećanja proizvodnje pčelinjih proizvoda i dostupnosti više pčelinjih paša. 

Pravo na podršku imaju pčelari koji imaju minimum 30 pčelinjih društava. Podržava se nabavka jednog kontejnera ili jedne prikolice po gazdinstvu.
Pozivom su uređeni uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja za korišćenje podsticajnih sredstava. Ukupan iznos raspoloživih sredstava po ovom pozivu je 25.000 €. Podrška Ministarstva iznosi do 50% realizovane investicije. 
Predmet podrške ovog poziva je nabavka:
– pčelarskih kontejnera – kapaciteta minimum 36 pčelinjih društava;
– specijalizovanih prikolica za transport pčelinjih društava – kapaciteta minimum 15 pčelinjih društava;
– specijalizovanih platformi za transport pčelinjih društava – kapaciteta minimum 15 pčelinjih društava;
– prikolica za transport pčelinjih društava – kapaciteta minimum 15 pčelinjih društava.

U javnom pozivu, osim uslova i kriterijuma za podršku za nabavku opreme za transport pčelinjih društava, definisan je i način prijavljivanja. Sve informacije u vezi sa javnim pozivom mogu se dobiti kontaktiranjem Ministarstva, na telefon 020/482-292, Saveza 069/941-505, kao i u centrima odeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva i u biljnoj proizvodnji. 

Trajanje javnog poziva je od 18.marta do 18. aprila 2019. godine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *