Obilježavanje svjetskog dana pčela u Crnoj Gori

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Savez pčelarskih organizacija Crne Gore i Ambasada Slovenije u Crnoj Gori obilježiće zajedničkim događajem Svjetski dan pčela – 20. maj.

Tim povodom, u ponedjeljak će u Kući meda u Danilovgradu biti organizovan „Medni doručak“ kojem će prisustvovati grupa podgoričkih osnovaca, predstavnici diplomatskog kora u Crnoj Gori i mediji. Događaju će prisustvovati i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i hrane Slovenije.

Podsjećamo da je inicijativa prema Ujedinjenim nacijama da se 20.maj proglasi Svjetskim danom pčela potekla od Slovenije. Crna Gora je bila među prvim zemljama čija je Vlada podržala inicijativu i iskazala aktivno učešće u ostvarivanju njenih ciljeva. Prošle godine u Sloveniji Svjetski dan pčela obilježen je prvi put, kada su se zemlje potpisinice zajedničke deklaracije obavezale da će unapređivati saradnju u cilju zaštite pčela i podizanja svijesti javnosti o značaju pčela kao oprašivača za prirodu na Zemlji i čovječanstvo, posebno imajući u vidu da se njihov broj na globalnom nivou smanjuje.

S ciljem promocije značaja pčela, ali i meda i drugih pčelinjih proizvoda, posebno za djecu, u okviru programa biće organizovana i edukativna radionica za najmlađe.

Učesnici događaja obići će i proizvodne pogone Kuće meda, gdje su linija za preradu i sterilizaciju voska, otkup i pakovanje meda, proizvodnju invertnog sirupa, proizvodnju pogača, kao i prodajno mjesto za prodaju pčelarske opreme.

Agenda:

10:00 – 10:30 – Obraćanja

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Radule Miljanić

Ambasador Slovenije NJ.E. Mitja Močnik

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović

10:30 – 11:30 – Edukativni program za djecu

Prezentacija za djecu – „Značaj pčela i  kako nastaje med“

Likovna radionica na temu pčela i med 

Medni doručak i dodjela poklona djeci

11:30 -12:00 – Obilazak Kuće meda

Pozivamo predstavnike medija da prisustvuju ovom događaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *