Završen 46 Kongres Apimondie

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i predstavnici Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore učestvovali su na generalnoj skupštini Međunarodne federacije pčelarskih udruženja (APIMONDIA). Na skupštini je izabran novi predsjednik APIMONIDA-e Dr. Jeff Pettis iz SAD-a. Na Skupštini su izabrani predsjednici naučnih komisija: apiterapija- Dr C. Mateescu; biologija pčela- Dr G. Wright; zdravlje pčela- Dr F.Hatjina i razvoj tehnologije pčelarenja i unapređenje kvaliteta pčelinjih proizvoda- Mr E. Bruneau. Apimondia predstavlja najveći pčelarski događaj na globalnom nivou koji je održan u Montrealu od 09. do 12. septembra. Ovaj najvažniji pčelarski događaj organizuje se svake druge godine, i okupio je najrelevantnije institucije, organizacije, naučnike, proizvođače pčelarske opreme i pojedince iz oblasti pčelarstva iz cijelog svijeta.

Veoma važan segment kongresa je predstavljanje naučnih i istraživačkih radova, sa ciljem razvoja pčelarstva i očuvanja pčelinjih zajednica koje su zbog klimatskih promjena i uticaja čovjeka ugrožene na globalnom nivou. Ove godine posebna pažnja je posvećena globalnom problemu falsifikovanog meda u smislu pravljenja lažnog meda, korišćenja neadekvatne tehnologije pčelarenja prilikom proizvodnje meda i očuvanja kvaliteta meda. Falsifikovanje meda je aktuelno pitanje jer se neprestano razvijaju sve sofisticiranije metode krivotvorenja i sve je teže ući u trag metodama falsifikovanja meda. Istraživanja pokazuju da pored toga što popularnost među potrošačima stalno raste, svjetska proizvodnja meda je nestabilna što daje još više prostora za malverzacije.

Na sajmu je organizovan veliki broj predavanja koja su se odnosila na zdravstvenu zaštitu i problemu nestajanja pčela kao i očuvanje kvaliteta meda.

Jedan od značajnijih programa na kongresu jeste izložba APIEXPO – svjetski sajam pčelarske opreme, sredstava za zdravstvenu zaštitu pčelinjih društava, proizvoda za prihranu pčela, košnica, literature… Na sajmu su predstavljena najnovija tehnološka dostignuća u razvoju pčelarstva i opreme za pčelarstvo. Tokom posjete organizovan je sastanak sa vlasnikom firme Lyson, koja je jedan od lidera u svijetu u proizvodnji pčelarske opreme. Dogovoreno je da predstavnici Lysona dođu u Crnu Goru, posjete Kuću meda kako bi razgovarali i usaglašavali modele saradnje. Iskreno vjerujemo da će saradnja biti uspostavljena i da će se oprema ovog proizvođača uskoro naći u Kući meda. Pored ovog, organizovano je još niz sastanaka prije svega sa proizvođačima i distributerima ljekova za zaštitu pčela od varoe. Vjerujemo da u ovom dijelu postoji dodatni prostor za unapređenje zdravstvene zaštite pčela. U tom cilju uspostavljena je saradnja sa kanadskom kompanijom NOD koja je proizvođač ljekova protiv varoe koji su na bazi mravlje kiseline. Dogovoreno je da naredne sezone NOD obezbijedi uzorke ljekova koji bi se koristili na određenom broju pčelinjih društava.

Kandidati za organizaciju Apimondie za 2023 godinu su bili Čile i Etiopija. Delegati Skupštine su većinom glasova odabrali da Čile bude domaćin 2023 godine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *