OBAVJEŠTENJE O USLOVIMA I NAČINU DISTRIBUCIJE MATICA U 2020. GODINI.

Program uzgoja i distribucije pčelinjih matica i ove godine će biti organizovan u saradnji između Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR), Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore (SPOCG), lokalnih pčelarskih udruženja i uzgajivača. Na Javni poziv MPRR ove godine se prijavilo 16 uzgajivača matica od kojih je 14 zadovoljilo kriterijume Javnog poziva. Ove godine biće regresirano 10000 matica, cijena matice za pčelare je kao prošle godine i iznosi 6 eura, dok je regres MPRR 5 eura.

Distribucija matica će se organizovati iz Kuće meda utorkom i petkom u vremenskom periodu od 09 do 13 sati. Porudžbina matica se vrši dan ranije, ponedeljkom odnosno četvrtkom najkasnije do 12 sati. Procedura nabavke matica će se sprovoditi kao i prošle godine, zainteresovani pčelari se javljaju ovlašćenom predstavniku lokalne pčelarske organizacije koji objedinjuje zahtjeve i vrši porudžbinu. Prilikom porudžbine matica, pčelar ima pravo da traži matice od željenog uzgajivača i da ih dobije ukoliko ih ima na raspolaganju. Ovlašćeni predstavnik pčelarske organizacije, dostavlja spisak pčelara sa potrebnim količinama matica (ponedeljak i četvrtak) putem mejla na adresu spocg@t-com.me ili SMS porukom na broj telefona 068 844 331. Ukoliko se desi da odnos ponude i potražnje bude u nesrazmjeri izvršiće se proporcionalno umanjenje broja matica. Na dan raspodjele matica (utorak i petak)  se vrši i njihovo plaćanje. Ove godine nije moguće preuzeti matice bez prethodnog plaćanja.

Kontakt osoba za prijem porudžbina je Ivana Uskoković. Kontakt telefon za poručivanje je 068 844 331. Početak distribucije matica je utorak 05.05.2020. godine.

Podsjećamo da pravo na regres imaju samo pčelari koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava koje vodi Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. Pčelari koji ne budu upisani u registar neće moći da ostvare pravo na regresiranu nabavku matica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *