20.maj – SVJETSKI DAN PČELA

Dvadesetog maja 2020.g. obilježavamo World Bee Day (Svjetski dan pčela),treći puta po redu.

Nažalost, kao i mnogo drugih datuma i događaja ove godine, obilježavanje ovog, za pčelare na globalnom nivou najvažnijeg dana u godini odvijaće se u uslovima svjetske pandemije virusa COVID-19.

Da podsjetimo sve pčelare da je ovaj dan izabran i predložen od strane naših kolega iz Slovenije sa posebnim razlogom. Ovo je dan na koji je 1734. g.rođen najpoznatiji slovenački pčelar i prvi učitelj pčelarstva u svijetu Anton Janša.

Činjenica je da, ove godine, nećemo imati prilike ovaj dan obilježiti na način i uz odgovarajući program obilježavanja, kako smo to projektirali još prošle godine. No, mi pčelari znamo i naći ćemo načina da to uradimo negdje do kraja godine, kako bi zajednicu u kojoj živimo i radimo stalno upozoravali da su pčele naše zajedničko dobro, te da bi priroda i naše blisko okruženje bez pčela bili nezamislivo i ružno mjesto za život.

Kada već ne možemo obilježiti ovaj dan na način koji bi mu bio primjeren, dajem sebi slobodu da pošaljem nekoliko poruka svakom pčelaru, a u povodu ovog dana:

1.Posljedice, izazvane jednim od Corona virusa, po javno zdravlje čovječanstva i ekonomiju čovječanstva, naš poznati način života čine veoma složenim. Radi toga osjećam obavezu ukazati da smo, na prostoru bivše Jugoslavije, imali dva svjetska doajena u oblasti javnog zdravlja-dr. Milan Jovanović Batut i dr.Andrija Štampar. Obojica su na ovim prostorima, ali i na globalnom nivou ostavili naslijeđe neprocjenjive vrijednosti kada su u pitanju ovakve krize. Temelj toga nasljeđa jeste u činjenici da ovakvim krizama jedino mogu i moraju upravljati stručnjaci zdravstvene struke i niko drugi. U crnogorskim uslovima upravo je bilo tako. Moglo bi se reći da smo, kada smo donijeli odluku i  podržali naše kolege iz Slovenije, osjetili i znali od kolikog to značaja može biti za opstanak pčela u budućnosti. Prosto me radi ove dvojice velikana u jednoj drugoj oblasti (javno zdravlje u uslovima ovakvih kriza), motiviše da pozivam pčelare da oni budu ti koji će stalno upozoravati, ali i boriti se snagom struke i argumenata za povećanje ukupne svijesti o značaju pčela u našem okruženju.

2. Ova kriza je pokazala od kolikog je značaja domaća poljoprivredna proizvodnja. To je nova dodana vrijednost u svijesti svakog našeg građanina, vrijednost koju treba njegovati i razvijati. Kupovinom poljoprivrednih proizvoda pod geslom “Kupujmo domaće”, ali i dostatnom proizvodnjom svih poljoprivrednih kultura koliko je to moguće, dajemo  značajan doprinos nacionalnoj ekonomiji. U uslovima ove krize  mnoge su crnogorske porodice doprinijele svojoj mentalnoj kondiciji baveći se organizacijom i proizvodnjom hrane.

3. Zdravlje i opstanak naših pčela, ali i kvalitet i zdravstvena bezbjednost pčelinjih proizvoda jesu temeljne odrednice naše djelatnosti, ali su i razlogom koji je iznjedrio jednu ideju i obezbjedio joj punu podršku na globalnom nivou. U susret Svjetskom danu pčela želim nam zdrave i jake pčelinje zajednice i mednu pčelarsku godinu. Kupce naših pčelinjih proizvoda pozivam da nam vjeruju i da “Kupuju domaće”.

Marijan Plantak

Potpredsjenik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *