Podrška članovima Saveza za prihranu pčelinjih društava

Kao što je poznato, avgust mjesec je kraj pčelarske godine i period kada sumiramo rezultate godišnjeg rada. Ovo je period kada organizujemo dvije najvažnije aktivnosti u našim pčelinjacima, tretman protiv varoe i prihranu pčelinjih društava. Ovo je period godine kada moramo biti uz naše pčele i pružiti im pomoć da se na vrijeme spreme za zimske dane.

Ova godina je obećavala dobre prinose, voćna paša u većini krajeva naše zemlje je omogućila buran proljećni razvoj i svi smo očekivali početak glavne pašu. Na žalost to se nije desilo, dug period nestabilnog vremena praćenog sjevernim vjetrom i niske temperature nijesu omogućili medenje biljaka. Usled toga društva su stagnirala, zalihe hrane su se polako smanjivale, pčelinja društva su izašla iz radne kondicije i na kraju ostala bez hrane. Za većinu pčelara ovo je jedna od najlošijih godina te su zbog toga, krajem jula, pčelarske organizacije i pojedini pčelari počeli da se obraćaju Savezu za pomoć.

Uz veliko razumijevanje i podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja uspjeli smo obezbijediti novčana sredstva za nabavku šećera  koji će biti besplatno podijeljen pčelarima. Novac za nabavku šećera je obezbijeđen u saradnji Ministarstva i Saveza u ukupnom iznosu od 84 996,00 eura, od čega je Ministarstvo obezbijedilo 77 000,00 eura a Savez 7 996,00 eura. U situaciji kada su zbog virusa Covid 19 resursi države značajno usmjereni za saniranje posledica virusa ipak smo uspjeli  da obezbijedimo neophodna sredstva i podržimo pčelare. Upravni odbor Saveza je jednoglasno zaključio da prioritet podrške treba usmjeriti ka južnoj regiji Crne Gore i zbog toga je podrška za nabavku šećera opredijeljena sa četiri kilograma po pčelinjem društvu. Za sjeverni i centralni region podrška će iznositi dva kilograma po košnici. Sve ukupno, planirano je da ovim projektom bude obuhvaćeno 77 733 pčelinja društva. Pčelari koji su učlanjeni u dva ili više udruženja će imati pravo na podršku samo u okviru jednog udruženja. U okviru ovog projekta nijesu obuhvaćeni organski pčelari. Savez će u saradnji sa Pčelarskim organizacijama nastojati da prečisti spiskove kako ne bi došlo do dupliranja regresa za pojedine pčelare. Na kraju raspodjele pčelarske organizacije će dostaviti potpisane spiskove korisnika regresa tako da ćemo imati precizne podatke o korisnicima i količini preuzetog šećera.

Istraživajući tržište, došli smo do najpovoljnije cijene šećera po cijeni od 0,44 eura / kg. Savez je potpisao Ugovor o distribuciji šećera sa firmom J&J Company iz Podgorice i očekujemo da će ovaj posao biti realizovan u narednih 15 dana.

Vjerujemo da smo brzom reakcijom i dobrom organizacijom posla uspjeli da ublažimo posledice loše godine i da će pčelari na vrijeme sanirati svoja društva.  Pozivam sve članove Saveza da se jave ovlašćenim predstavnicima lokalnih pčelarskih udruženja kako bi usaglasili detalje vezano za preuzimanje šećera.

Na kraju ostaje da se zahvalimo svim učesnicima ovog projekta a posebno ljudima iz Ministarstva poljoprivrede koji su po ko zna koji put izašli u susret pčelarima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *