TIKA donira 90 pčelinjih društava polaznicima škole pčelarstva

Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju-TIKA doniraće po tri pčelinja društva polaznicima prve generacije škole pčelarstva

Jedan od osnovnih zadataka Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore jeste edukacija i podizanje nivoa znanja pčelara. U skladu sa ovim, Savez je u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede razvijao i razvija različite programe kroz koje smo dolazili do pčelara i radili na njihovoj edukaciji. Ovo je kontinuiran proces u čijoj primjeni je potrebna šira podrška jer znanje je osnov napretka i opšteg razvoja. Zahvaljujući ovim inicijativama naišli smo na razumijevanje i podršku jedne od donatorskih institucija koja se između ostalog bavi podrškom u oblasti poljoprivrede a to je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju-TIKA. Naime, TIKA je kroz svoj program grantova uvrstila naš predlog da se podrže polaznici prve generacije škole pčelarstva i to sa nabavkom pčelinjih društava i pribora za pčelarstvo. Podsjećamo da je prva generacija polaznika škole pčelarstva upisana u oktobru 2019 godine ali da je zbog okolnosti COVID 19 pandemije taj program završen krajem 2020 godine.

Za sve polaznike koji uspješno završe ovaj program, TIKA će donirati po tri pčelinja društva ( tri košnice i tri roja) kao i pripadajući pribor (pčelarski nož, zaštitno odijelo, rukavice i dimilicu). Polaganje završnog ispita je planirano za kraj aprila dok će raspodjela pčelinjih društava biti organizovana krajem maja mjeseca. Program škole pčelarstva je finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede a nastavu je pohađalo 30 polaznika. Očekujemo da će ovaj program nastaviti da se sprovodi i dalje kako bi imali kontinuitet i kako bi nastavili sa edukacijom. Naglašavamo da su za ovaj program posebno zainteresovani mladi ljudi što nas posebno raduje i daje motivaciju za unapređenje programa.

Koristimo priliku da se još jednom zahvalimo donatoru, Agenciji TIKA uz nadu da ćemo zajednički nastaviti da radimo na razvoju pčelarstva i podržavamo dobre projekte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *