Prva generacija polaznika Škole pčelarstva uspješno završila program

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore organizovao je 24.04.2021 godine polaganje završnog ispita za polaznike prve generacije škole pčelarstva. Podsjećamo da je prva generacija polaznika upisana u oktobru 2019 godine ali zbog situacije sa COVID 19 virusom program je imao manja kašnjenja u realizaciji. U prvu generaciju škole su upisana 32 kandidata, teorijska nastava je sprovođena u Kući meda dok je praktični dio nastave organizovan na pčelinjaku selekcionog centra. Nastava škole pčelarstva je sprovođena na osnovu programa obrazovanja odnosno kataloga zanimanja koji je usvojen od strane Centra za stručno obrazovanje dok je polaganje završnog ispita organizovano u saradnji sa Ispitnim centrom. Završni ispit je položilo 27 kandidata koji će na osnovu programa obrazovanja dobiti diplomu sa zvanjem zvanje Pčelar trećeg stepena kvalifikacije.

Program škole pčelarstva je finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Obzirom na značaj edukacije i podizanje nivoa stručnosti pčelara vjerujemo u nastavak ovog projekta i pokretanje što većeg broja mladih ljudi da se bave pčelarstvom.

Paralelno sa ovim programom, realizuje se još jedan značajan projekat a to je grant Turske razvojne agencije –TIKA, koja će svim polaznicima škole koji su uspješno završili ispit donirati po tri pčelinja društva (tri košnice i tri roja) kao i osnovni pribor za pčelarenje ( dimilica, pčelarski nož, bluzu i rukavice).

Obzirom da za ovaj program vlada veliko interesovanje, Savez će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastojati da krajem godine raspiše novi poziv kako bi se stvorili uslovi za upis druge generacije polaznika. Čestitamo svim kandidatima koji su uspješno završili program i želimo puno uspjeha u daljem pčelarskom radu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *