Dobitnici licence Pčelar/Pčelarka

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore uspješno je sproveo program obrazovanja za prvu generaciju polaznika škole pčelarstva za kvalifikaciju Pčelar/Pčelarka. Prva generacija polaznika škole je otpočela sa nastavom u oktobru 2019 godine ali zbog pandemije COVID 19, program je kasnio sa realizacijom tako da je okončan kasnije od planiranog roka. Savez je u međuvremenu obezbijedio zakonske uslove za sprovođenje postupka provjere znanja polaznika a u saradnji sa Ispitnim centrom imenovani su ispitivači koji su dobili licence za rad i koji su sproveli postupak provjere znanja polaznika. U prvu generaciju škole su upisana 32 kandidata, teorijska nastava je sprovođena u Kući meda dok je praktični dio nastave organizovan na pčelinjaku selekcionog centra. Nastava škole pčelarstva je sprovođena na osnovu programa obrazovanja odnosno kataloga zanimanja koji je usvojen od strane Centra za stručno obrazovanje. Završni ispit je poožilo 27 kandidata koji su na osnovu programa obrazovanja dobiti zvanje Pčelar/Pčelarka.

Program škole pčelarstva je finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Obzirom na značaj edukacije i podizanje nivoa stručnosti pčelara vjerujemo u nastavak ovog projekta i pokretanje što većeg broja mladih ljudi da se bave pčelarstvom. Obzirom da za ovaj program vlada veliko interesovanje, Savez će u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastojati da krajem godine raspiše novi poziv kako bi se stvorili uslovi za upis druge generacije polaznika.

Na svečanosti povodom 20.maja Svjetskog dana pčela, upriličena je dodjela licenci polaznicima škole. Licence je polaznicima uručio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović istakavši veliku važnost programa edukacije i obrazovanja.

Čestitamo svim kandidatima koji su uspješno završili program i želimo puno uspjeha u daljem pčelarskom radu.

U nastavku je lista licenciranih Pčelara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *