ISTORIJSKI DAN: EVROPSKO UDRUŽENJE PČELARSTVA OSNOVANO U BEOGRADU

Zbog brojnih problema u sektoru pčelarstva u Evropi, prije svega u vezi s velikim procentom lažnog meda na tržištu, evropski pčelari odlučili su da formiraju Evropsko udruženje pčelara kako bi se adekvatno borili pred nadležnim organima i sačuvali ugroženo pčelarstvo. Osim pčelara, riziku su izloženi i potrošači meda, kao i evropska poljoprivreda, koja je u opasnosti zbog masovnog napuštanja pčelarstva od strane razočaranih pčelara. To bi dovelo do drastičnog smanjenja broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjene oprašivanja pčelama.

Trovanje pčela pesticidima značajno doprinosi smanjenju njihovog broja, i potrebno je uvesti dodatne vrste podrške pčelarstvu. Osnivačka skupština Evropskog udruženja pčelarstva (EUP) održaće se u Beogradu 10. februara 2024. godine u 15 časova u Svečanoj sali Administrativne zgrade Beogradskog sajma. Na Osnivačkoj skupštini prisustvuju udruženja iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske…

Prisustvo na Osnivačkoj skupštini potvrdili su g. Elmam Torsten – predsjednik Deutscher Imkerbund e.V. iz Njemačke kao predstavnik svih pčelara na njemačkom govornom području, g. Georgi Todorov Tyutyundzhiev iz Bugarske i g. Andrii Bazahin iz Ukrajine, koji će prisustvovati Osnivačkoj skupštini kao posmatrači i nakon njenog završetka donijeti odluku o pridruživanju. Očekuje se da će sjedište EUP biti uspostavljeno na teritoriji EU, gdje će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača.

Evropsko udruženje pčelarstva aktivno će sarađivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, podržavati sve aktivnosti Svetskog saveza pčelarstva “Apimondia” u poboljšanju pčelarstva, istovremeno ukazujući na lokalne evropske probleme koje treba rešavati na lokalnom evropskom nivou.

Pozivamo medije da prate ovaj važan sastanak za cjelokupno evropsko pčelarstvo.

Akreditacija novinara nije potrebna, očekujemo vas u naznačeno vrijeme.

Nakon Osnivačke skupštine, saopštenje za medije biće objavljeno na engleskom jeziku na veb-sajtu www.spos.info.

Ostavi komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.