Kuća Meda

Kuća meda je zajednički projekat Vlade Crne Gore, Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore. Ona predstavlja centar za razvoj pčelarstva i brendiranje crnogorskog meda. Svečano je otvorena 13. Jula 2016 godine. Objekat se nalazi u mjestu Grbe, nadomak Danilovgrada, i u njemu je Vlada Crne Gore uložila oko pola miliona eura. Savez pčelarskih organizacija Crne Gore je nakon otvaranja objekta osnovao firmu Crnogorska matica pod čijom imenom se organizuje proizvodnja u Kući meda.

Kuća meda se nalazi na placu površine 1.162m². Objekat ima prizemlje i sprat, ukupne bruto površine 625m2. Na spratu objekta su 4 kancelarije Saveza pčelara Crne gore i multifunkcionalna sala kapaciteta 100 sjedećih mjesta. Dok se, sa pratećim skladišnim i prodajnim prostorima, u prizemlju nalaze:

Pogon za sterilizaciju i preradu voska


Pogon omogućava preradu voska po najsavremenijim standardima. Oprema je obezbijeđena kroz zajedničko ulaganje USAID i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore. Projektom je nabavljena mašina Njemačkog proizvođača Reitche koja obezbjeđuje savremenu tehnologiju prerade voska. Kapacitet linije je oko 200 kg prerađenog voska na dan.

 

Pogon za proizvodnju invertnog sirupa


Pogon se koristi za proizvodnju sirupa za prihranu pčela. Ova linija se sastoji od sistema za osmozu vode i niza duplikatora za proces invertaze. U tehnološkom procesu proizvodnje sirupa dobija se invertovani sirup visokog kvaliteta. Kapacitet proizvodnje je 3 000 litara na dan.

 

Pogon za proizvodnju pogača za prihranu pčela


Pogon obuhvata više uvezanih elemenata koji omogućavaju poluautomatsku proizvodnju. Kapacitet linije je oko 600 kg pogača na dan.

 

Prodavnica pčelarske opreme i pribora za pčelarstvoProdavnica pčelarske opreme obuhvata ponudu pribora za pčelarstvo kao i veliki asortiman opreme za oduzimanje i skladištenje meda. U prodavnici se nalaze i različite vrste košnica kao i ostala prateća pomagala koja se koriste u pčelarstvu.

 

Crnogorska Matica DOO

Prerada voska za članove SPOCG

0,60 € /kg
Prerada voska za ostale

1,10 € /kg
Pogače za pčele

1,00 € /kg
Sirup

0,75 € /kg
Kuća Meda